• Specialist in hydrauliek
  • Maatwerk en service in eigen beheer
  • Voor 16.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
13/07/2022

Tandwielpomp-tandwielmotor, overeenkomsten en verschillen

Het meest voor de hand liggend is het verschil in doel: “de hydraulische pomp is een component dat de door de primaire aandrijving geleverde mechanische energie omzet in hydraulische drukenergie en is het aandrijvende element van het hydraulisch systeem. De hydraulische motor daarintegen zet de door de hydraulische pomp geleverde hydraulische energie om in mechanische energie voor een roterende beweging die de belasting tot werken aanzet en is het uitvoerende component van een hydraulisch systeem.

Maar hun werkingsprincipes zijn hetzelfde. In principe moet het omkeerbaar zijn, d.w.z. dat elke hydraulische pomp als hydraulische motor kan worden gebruikt en dat elke hydraulische motor als hydraulische pomp kan worden gebruikt.

Dit is echter slechts een oppervlakkig begrip. In feite kunnen slechts enkele hydraulische pompen als hydraulische motoren worden gebruikt en kunnen slechts enkele hydraulische motoren als hydraulische pompen worden gebruikt. Waarom is dat? Dit komt omdat de twee verschillende werkvereisten hebben, zodat er verschillen in de opbouw moeten zijn. Als de harde eisen omgekeerd kunnen worden gebruikt, moet een extra prijs worden betaald.

Het verschil tussen hydraulische pomp en hydraulische motor in

  1. De meeste gebruikers beschouwen hydraulische pompen als onderdelen die onder een bepaalde druk volume leveren en hechten daarom meer aandacht aan hun volumetrisch rendement. Terwijl de meeste gebruikers hydraulische motoren beschouwen als componenten die koppel leveren onder een bepaalde druk. Daarom wordt meer aandacht geschonken aan hun mechanische efficiëntie.
  2. De pomp werkt vaak met een stabiel hoog toerental, terwijl de motor een groot toerentalbereik heeft en gedurende lange tijd bij een laag toerental werkt.
  3. Men verwacht gewoonlijk dat de pomp een hogedruk kan leveren bij het nominale toerental; en de motor bereikt gewoonlijk de maximale druk bij nul of een zeer laag toerental.
  4. De pomp heeft normaliter slechts één draairichting. Met uitzondering pompen in een hydrostatische aandrijving. De meeste motoren vereisen een variabele draairichting. Hij moet werken als een pomp wanneer dit nodig is om de lading af te remmen. Door verhoging in het motorhuis is daarom een lekleiding wenselijk.
  5. In de meeste systemen werkt de pomp continu en verandert de vloeistoftemperatuur langzaam. Als de motor lange tijd niet wordt gebruikt, treden plotselinge temperatuursveranderingen op wanneer hij begint te werken.

De meeste pompen hebben enkel een aandrijfas die geen zijdelingse- of axiale belasting kan dragen. De aandrijfas van veel motoren moet de radiale belasting dragen van de poelie, het kettingwiel, het tandwiel of een ander direct geïnstalleerd wiel. Daarom beschikt een motor vaak over een geintergreerd axiaal lager

Binnen iedere toepassing van een hydraulische installatie zijn er factoren die bepalen hoe de installatie er uiteindelijk uit komt te zien.

Situatieschets

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat het uiteindelijke doel moet zijn. Wat moet de installatie kunnen? Moet er iets worden verplaatst? Wordt er iets aangedreven? Hoe snel moet dit gaan? Hoeveel kracht is er voor nodig? Enzovoort. Ofwel: maak situatieschets met de belangrijkste eigenschappen en het doel van het hydraulisch systeem.

Technische factoren

Als er een situatieschets is gemaakt kan er meer richting de techniek worden gekeken. Dat wil zeggen: de eigenschappen waar de componenten aan moeten voldoen. Om een hydraulisch systeem te maken is er vermogen nodig. Hoeveel vermogen is er beschikbaar, en hoeveel ruimte is er om dit eventueel in te bouwen?

Om hydraulisch kracht te kunnen genereren is er hydraulische flow en druk nodig. Hoeveel liter per minuut moet de hydrauliekpomp kunnen leveren? En bij welke druk? De combinatie van die twee bepaalt hoeveel hydraulisch vermogen er kan worden gegenereerd.

Druk

In normale toepassingen wordt doorgaans gewerkt met drukken van 50 tot maximaal 250 bar. Hogere drukken worden toegepast in installaties waar er meer kracht nodig is en de mogelijkheid om bijvoorbeeld grotere cilinders te monteren ontbreekt. We spreken in dit geval over middendruk of hogedruk: respectievelijk 250 – 350 bar of méér dan 420 bar. Drukbereik 420 bar en hoger wordt veel toegepast in grondverzet- en bouwmachines, waar vaak compact bouw gewenst is en dus de mogelijkheid ontbreekt grote cilinders te monteren.

Meer Kennisbank

Service en Support

Contact

Service en Support

Maatwerk

Hydrauliek is onze specialiteit. Van snelle levering van standaard producten uit voorraad tot specialistisch ontwerp, engineering, productie en assemblage van maatwerk.

Lees meer over maatwerk

Adres
Hytres CV

Innovatieweg 15

7007 CD Doetinchem

Klantenservice
Hytres staat voor u klaar om u vooruit te helpen! Voor advies of vragen over onze producten, kunt u contact opnemen met onze klantenservice:

Telefoon: +31 314 390 540

webshop@hytres.com

Of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Uitgelichte producten

Wij helpen de volgende sectoren vooruit

Kennisbank

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze maandelijks.
hytres arrow
×

Het artikel is toegevoegd aan uw winkelwagen

product titel

1 stuk(s)
Prijs