Het aandrijven van werktuigen gebeurt vaak door middel van een hydraulische aandrijving. Beter bekend als een hydrostatische aandrijving of in de volksmond “hydrostaat” genoemd. Maar hoe werkt een hydraulische aandrijving / hydrostaat en waar wordt deze manier van aandrijven toegepast?
Mobiele toepassing
Een hydrostatische aandrijving wordt vrijwel altijd gebruikt in mobiele toepassingen. Werktuigen die zelf kunnen rijden dus. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een rupskraan of een shovel. Er zijn uiteenlopende redenen om voor een hydrostatische aandrijving te kiezen: de techniek is betrekkelijk eenvoudig, een hydrostaat is compact en daardoor makkelijk in te bouwen en het is in staat om grote krachten over te brengen.
Componenten
Een hydrostatische aandrijving bestaat uit verschillende hydrauliek componenten. Allereerst moet het geheel worden aangedreven door een krachtbron, ofwel de verbrandingsmotor van het mobiele voertuig. Zonder een aandrijfkracht is er namelijk geen hydraulische aandrijving mogelijk. Deze krachtbron drijft een hydrauliekpomp aan die ervoor zorgt dat een hydraulische vloeistof uit het hydrauliek reservoir in beweging komt. Via leidingen en/of slangen wordt de hydraulische vloeistof richting een hydromotor gepompt. De hydromotor zet direct of indirect de wielen van het voertuig in beweging. Een belangrijk voordeel van een hydrostatische aandrijving is dat de rijsnelheid traploos regelbaar is.
Deze traploze snelheidsregeling wordt bereikt door de pomp- motor aansturing van de spielelplaat. Een ander groot voordeel van een hydrostatische aandrijving is de minimale tankinhoud, door de spoelfunctie in het systeem.
Hydrauliek is onze specialiteit. Van snelle levering van standaard producten uit voorraad tot specialistisch ontwerp, engineering, productie en assemblage van maatwerk.
Lees meer over maatwerkAdres
Hytres CV
Innovatieweg 15
7007 CD Doetinchem
Klantenservice
Hytres staat voor u klaar om u vooruit te helpen! Voor advies of vragen over onze producten, kunt u contact opnemen met onze klantenservice:
Of neem een kijkje bij de veelgestelde vragen.